Wednesday, November 5, 2008

Makan Buah

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket


Makan buah elok untuk kesihatan.Aku memang suka makan buah macam anggur, epal-dulu aku kureng sikit suka buah epal sebab...entahlah! aku sendiri tak tahu kenapa.Itu duluLah, skrg dh mula suka kat buah epal sebabnya buah epal tu pun dh suka kat aku hahahah Buah apa ya!? buah betik, belimbing, laici, strawberi dan lain2 Lah termasuk buah hati hahahah ada2 aje kamuk sih!.
Jomlah kita baca dan makan-heheh khasiat2 dan manfaat yg ada pada buah-buahan.Nak sihat? Jom makan buah



Khasiat Dan Manfaat Buah-Buahan

Buah adalah salah satu jenis makanan yang memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang pada umumnya sangat baik untuk dikonsumsi setiap hari. Dibandingkan dengan suplemen obat-obatan kimia yang dijual di toko-toko, buah jauh lebih aman tanpa efek samping yang berbahaya serta dari sisi harga umumnya jauh lebih murah dibanding suplemen yang memiliki fungsi yang sama.

Di bawah ini kita dapat melihat kandungan, khasiat dan manfaat sehat dari beberapa jenis buah yang ada di bumi :

BUAH TOMATO (TOMATO)
- tomato mengandung vitamin A, B1 dan C.
- tomato dapat membantu membersihkan hati hati dan darah kita.
- tomato dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun senja
c. penggumpalan darah.
d. kanser prostat dan kanser payudara.

BUAH BETIK (PAPAYA)
- betik mengandung vitamin C dan provitamin A.
- betik dapat membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan.
- betik dapat membuat lancar saluran pencernaan makanan.
- betik dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menghilangkan infeksi.
c. menghilangkan alergi

BUAH PISANG (BANANA)
- pisang mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- pisang dapat membantu mengurangi asam lambung.
- pisang bisa membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh.
- pisang dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gangguan pada lambung.
b. penyakit jantung dan stroke
c. stress
d. menurunkan kadar koleterol dalam darah.



BUAH STRAWBERRY (STRAWBERRY)
- stoberi mengandung provitamin A, vitamin B1, B dan C.
- stobery mengandung antioksidan untuk melawan zat radikal bebas.
- strawbery memiliki kegunaan / fungsi kesehatan lain seperti :
a. mengobati gangguan kesihatan pada kandung kemih.
b. menjadi anti virus
c. menjadi anti kanker

BUAH EPAL (APPLE)
- epal mengandung vitamin A, B dan C.
- epal dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- epal mempunyai kegunaan / fungsi kesehatan lain seperti :
a. menjadi zat anti kanser.
b. mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.


BUAH PEAR / PIR (PEAR)
- pear mengandung vitamin C dan provitamin A.
- pear mengandung anti oksidan yang baik untuk menjaga kesehatan.
- pear dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti :
a. menurunkan demam / panas tubuh.


9. BUAH JAMBU BIJI MERAH / JAMBU MERAH (GUAVA)
- jambu merah mengandung vitamin C yang sangat banyak.
- jambu merah mengandung zat antioxidan dan antikanker.
- jambu merah mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan kadar kolesterol darah
b. mengubati infeksi.
c. menjaga mengubati sariawan.
d. memperlancar peredaran darah.
e. melancarkan saluran pencernaan.
f. mencegah konstipasi.


BUAH BELIMBING (STAR FRUIT)
- belimbing mengandung vitamin C dan provitamin A.
- belimbing dapat membantu memperlancar pencernaan makanan.
- belimbing mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan tekanan darah.
b. menurunkan kadar / tingkat kolesterol dalam tubuh.

BUAH NANAS (PINEAPPLE)
- nanas mengandung vitamin B dan C.
- nanas dapat mencegah terkena serangan jantung dan stroke / struk.
- nenas dapat mengobati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. menyembuhkan luka.
b. menyembuhkan infeksi pada saluran pencernaan.

Mak ai...sodapnyo mkn buah-buahan ni!.Kalau ada kebun buah macam makcik aku kat kampung tu syoknya!!! manyak syiok loo...makan roti loo...hehehe nak makan buah guna jari pun boleh hahahha maksud aku kalau dah ada kebun sendiri apa lagi petik jelah guna jari...tak betul ke tu? hehehe korang ingat pakai syampu je ke guna jari pun blh hehehe
Baru-baru aku dapat makan buah strawberi dr Cameron Highlands sedapnya...nikmatnya...makan sekali rasa nak lagi dan sehingga menjilat jari hahahah
Salbie...sudah-sudahLah tu kata Kak Seri bersama sahabatnya yang sedang merangkak tu Sara hahaha Arianna nak join jugak Sara merangkak tapi al maklumlah dia sakit sekarang ni.So...lain kalilah ya Arianna berlumba merangkak dengan Sara dan Kak Seri jadi pengadilnya ya?. heheheh
Okeylah...aku nak makan buah dulu esok lusa pulaklah aku ber blog ya!

3 comments:

seriadriani November 5, 2008 at 10:29 PM  

nak buat tagboard or chatbox senang jek.. sign up kat mana2 tagboard (klik je link dia kat tagboard akak tu, ada kat bawah tboard tu) then copy je dia punya html nnt paste la kat tempale blog salbie ni. mesti dapatnyer...

Salbie S November 5, 2008 at 11:55 PM  

ok kak i try i try ek
anyway thankssssss
kalau saya merangkak cam Sara saya gitau akak ek mklumlah saya bkn pandai sgt ok i try i try hehehhe

Salbie S November 6, 2008 at 1:10 AM  

dh buat kak many many time u...heheh tak nak gak gi mana sih?
takpe r i try over n over again...uh! ter over lah plak heehheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP